30 Nisan 2014 Çarşamba

JBC Batman’inin Konuk Kahramanı Alan Scott (Green Lantern) Kimdir?

Ümit Kireççi
---

JBC Yayıncılık Türk okurlarının büyük özlemini gidererek DC Comics’in en büyük kahramanlarından Batman’i dilimize kazandırdı bilindiği üzere. Bu eserler arasında dikkati çeken ilk Batman klasiği de “Gülen Adam” olsa gerek. Ancak bu ciltte okurların üzerinde konuşmadığı bir başka öykü daha yer alıyor. Bu öykü “Tahtadan Yapılmış” adını taşıyor ve içinde Batman’e konuk olan bir kahramanı barındırıyor: Alan Scott – Orijinal (İlk) Green Lantern. 
Ülkemiz comics okurları aslında Green Lantern adlı kahraman aşinadır. Okurumuz B Yayınlarından basılan Superman içinde konuk olduğunda kendisiyle tanışmış, filmi çekildiğindeyse sinemaya giderek uyarlamasını izlemiştir. Tabii devamında figürlerini de almıştır. Ancak bu bahsettiğim Green Lantern ilk olanı değil ikinci olanıdır ve adı Hal Jordan’dır. Batman’a konuk olan Alan Scott ise daha önce de vurguladığım üzere ilk olandır ve… Bu şekilde gidersem ortalık karışır… Biraz geriye gidelim, baştan başlayalım!

Sene 1933 yılını gösterdiğinde genç bir çizer Robert Wagner’in “Ring of the Nibelungen” (Nibelungen Yüzüğü) operasına öykünüyor ve bu genç çizer olayı tren yolunda kullanılan fenerlerden de ilham alarak bir kahraman yaratıyor. Martin Nodell adlı bu genç çizer bir de operayı izleyince kendinden geçiyor ve süper hero ekolünün patlama yaşadığı döneme yüzük taşıyan muhteşem güçlere sahip bir karakter eklemeye karar veriyor. Bunun için de Batman’in yaratıcılarından Bill Finger’den ve editör Max Gaines’den yardım alıyor. Yedi yıl süren alt yapı çalışmalarının ardından nihayet kahraman ortaya çıkıyor. Yunan mitolojisinden de beslenen karakter kırmızı, yeşil ve sarı renkleri barındıran ilginç bir kostümle comics dünyasına adım atıyor. Hem de telefon rehberinden rastgele seçilen sempatik bir isimle: Alan Scott nam-ı diğer Green Lantern.

İlk kez All-American Comics’in 1940 yılı 16. sayısında okurla tanışan Green Lantern, aynı zamanda Justice Society of America grubunun da kurucu üyesi olarak sunulur ve kendine All Star Comics’in 1940 yılı 3. sayısında yer bulur. 38 sayısıyla kendine yer edinen kahraman daha sonra 12 yıllık bir inzivaya çekilecektir. Kısa çizgi roman hayatı boyunca Alan Scott mistik bir gücün yönlendiricisi ve kullanıcısı konumundadır. Bu süreçte önce yanına taksi şoförü komik Doiby Dickles verilir. Ama bu karakter pek sevilmez. Bunun üzerine Streak the Wonder Dog katılır ona. Mistik güç kullanan kahramanın yaman köpeği beklenenin üzerinde başarılı olunca kendi dizisine bile kavuşur. Bununla birlikte DC Comics’in gedikli kötülerinden olacak olan Vandal Savage ile Solomon Grundy ile sık sık savaşır. 
İkinci Dünya Savaşının bitmesinin ardından irtifa kaybeden süper kahraman ekolü yerini westernlere bırakırken Alan Scott da 1949 yılı itibariyle emekliye ayrılır. 1951 yılındaysa 12 yıllık inziva öncesinin son macerasında yer alır.

1959 yılında DC Comics’in efsanevi editörü Julius Schwartz mistik ve renkli kostümlü bir Green Lantern yerine uzay görevini yürüten, modern kıyafetli ve bilim kurgu alt yapısına sahip Green Lantern’in ortaya çıkmasına ön ayak olur. Ama bu yazının konusu da o değil.

Alan Scott ve tayfası DC Comics’in birçok hikayesinde ara ara kullanılsalar da, konuk olsalar da diğer kahramanların dizilerine bir daha kendi bireysel comics dizilerine kavuşamamışlardır maalesef. Grup olaraksa evet. Ancak hayli vasat ve güdük öykülerle. Buna karşın Justice Society of America grubunun 1999-2006 yılı arasındaki versiyonu muhteşem bir geri dönüş olmuştur hepsi için. Alan Scott burada “Sentinel” adıyla dönüş yapmış içindeki mistik güç sayesinde hiç yaşlanmadığını göstermiştir.

Evlatları the Obsidian ile Jade’in de yer aldığı öykülerde efsaneleşmiş, içine kaçan eski düşmanı Starheart yüzünden korkunçlaşmış, çok üstün güçlere karşı verdiği mücadelelerle de DC Comics’in tanrısalları arasında olduğunu ispat etmiştir bu dizide. Böylece New 52’nin Earth 2 dizisinde de değişen hikayesine rağmen yer alması kaçınılmaz olmuştur.

 Peki ama bu Alan Scott kimdir? Bu güçleri nasıl edinmiştir?

Antik Çin’e binlerce yıl önce mistik “yeşil alev”i taşıyan bir meteor düşmüştür. Alevden duyulan bir ses bu alevin ilk olarak ölüm, ikinci olarak yaşam, üçüncü olarak güç olarak işlev göreceğini kehanet eder. Böylece Çinli bir lamba imalatçısının o alevi bularak lambasına aktarmasıyla ölüm kehaneti gerçekleşir. O yörenin yerlileri korkuyla onu öldürürler. (Bu lambacının hikayesini olmasa da Çin kültürü desenli kostüm ve lambalı kadın versiyonuna rastlayabilirsiniz DC Comics – alt yayınevi Tangent Comics yayınları arasında haberiniz olsun).


İkinci kehanet gereği alevler fenerle birlikte daha modern dönemde bir akıl hastasının eline ulaşır. Alevler hastayı iyileştirir o da lambayı modernize eder.

Tarihler 1940 yılını gösterirken ise üçüncü kehanet gerçekleşir ve tren yolu mühendisi Alan Scott feneri elde ederek güce kavuşur. Bir köprünün çöküşü sırasında kendi meteor metali parçasından yüzük oluşturan fener onu Alan Scott’un parmağına aktarır ve bu şekilde onun kahramanlığa geçişini sağlar. Asil ve erdemli Alan Scott da bu imkanı sağlayan mistik alevi kişisel menfaatleri için değil insanlığa yardım için kullanmaya karar vererek onurlandırır. Bu arada belirtmekte yarar var, son dönemlerde artık yüzük de fener de sadece sembolik araçlardır onun hikayelerinde. Alan Scott 1999 yılı itibariyle mistik yeşil alev gücünü bedeninden dışarı araç kullanmadan aktarmaktadır. 
---

İşte bu Green Lantern / Alan Scott şimdilerde Batman’e konuk. Kara şövalye ve mistik alevin taşıyıcısı derin bir gizemi çözüyor, DC Comics’in en tanrısal karakterinin en büyük zaafını ortaya çıkarıyorlar. Yenilmez bir gücü ne durdurabilir diye soranlara açıklama yaparak sürprizi bozmak istemediğimden bu zaafı burada teşhir etmiyorum. Merak eden “Gülen Adam” cildinin ikinci kısmına bir göz atsın. Yanıt tam da orada.


Tahtadan Yapılmış (Gülen Adam cildi ikinci bölüm)
(Made of Wood, Batman Detective Comics 784 – 786)

Kapak: Tim Sale
Yazan: Ed Brubaker – Çizen: Patrick Zircher  

Çeviren: Burç Üner
Editör: Bora Öngürer
Yayın Kordinatörü: Ekin Can Seyhan
Grafik ve Uygulama: Berk Şentürk
Yayın Yönetmeni: Ertan Ergil

JBC Yayıncılık, 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder